Avställningsförsäkring

Om du har en MC i Sverige är det förmodligen så att du kör den som mest under vår, sommar och höst. Vintern är ingen särskilt bra årstid för motorcykelåkare med sina kalla temperaturer och farliga väglag. Kanske väljer du då att ställa av din MC under vinterhalvåret. Detta är trots allt ett mycket billigare alternativ än att fortsätta betala den vanliga hel- eller halvförsäkringen under hela året.

Dock kan det kännas lite riskabelt för vissa att låta sin MC stå helt oförsäkrad även om den inte används. Risken för att den blir stulen eller skadad på andra vis finns ju fortfarande. Då kan en avställningsförsäkring vara något du bör titta närmare på.

Avställningsförsäkring – så funkar den

Det är ingenting konstigt med att vara rädd om sin MC även om den inte är i bruk. Kanske har du lagt mycket pengar och omtanke på fordonet vilket har gjort det till din allra käraste ägodel. Då kan det kännas skönt att teckna en avställningsförsäkring som täcker MC:n även om den bara står i garaget eller på gården en tid. Dessutom sparar du en hel del pengar genom att ändra till en avställningsförsäkring.

En avställningsförsäkring erbjuder i princip samma skydd som en helförsäkring och erbjuder ersättning om följande skulle inträffa:

  • Om din MC är med om en eldsvåda. Kanske börjar det brinna i ditt garage eller på din gård.
  • Om din MC blir stulen.
  • Om din MC blir utsatt för skadegörelse eller skadas på annat sätt av någon obehörig.
  • Om din MC skulle vara anledningen till att en rättstvist uppstår, till exempel gällande försäljning eller reparation. Ersättning ges då för eventuella rättskostnader.

Avställningsförsäkring är billigare

Om du ställer av din MC behöver du varken betala trafikförsäkring eller fordonsskatt under avställningstiden. På så sätt blir sjunker dina kostnader för fordonet rejält. Att betala en hel- eller halvförsäkring för en MC som inte ens används är både dyrt och onödigt. Därför är en avställningsförsäkring ett utmärkt alternativ för dig som vill komma billigt utan men ändå ha ett bra skydd som täcker din MC. Denna försäkring kostar dig nämligen bara en bråkdel jämfört med din vanliga försäkring.

Anledningen till varför avställningsförsäkringen är så pass mycket billigare är knappast svår att begripa. Det handlar helt enkelt om att risken för att din MC ska utsättas för skador minskar om den inte används. Skulle du ställa av MC:n inomhus, till exempel i ett garage, kan premien sänkas ytterligare.

Automatisk avställningsförsäkring

Om din MC redan har en halv- eller helförsäkring, vilket den förmodligen har om du är rädd om den, är det inte ovanligt att försäkringsbolaget automatiskt ändrar din gällande försäkring till en avställningsförsäkring. Detta görs i samband med att du meddelar avställningen till Transportstyrelsen. När du sedan väljer att ställa på din MC igen ändras försäkringen automatiskt tillbaka till den försäkring du hade tidigare.

Dock behöver det inte gå till så här hos alla försäkringsbolag, så se gärna över de villkor som gäller för just dig. Skulle du inte vilja ha en automatisk avställningsförsäkring meddelar du helt enkelt detta till ditt försäkringsbolag i samband med avställningen.

Comments are closed.